Реакции към глутен – автоимунитет, алергия, нетолерантност, непоносимост

Целиакията (цьолиакия или т.нар. глутенова ентеропатия, нетропическо спру), свръхчувствителността към глутен, глутенова нетолерантност и алергията към пшеницата са четири различни състояния, чието основно лечение е избягването на определени хранителни компоненти.

Целиакията и чувствителността към глутен имат много общи симптоми (стомашно-чревни проблеми като спазми, диария и запек, както и симптоми в други части на тялото като болка в костите или ставите, главоболие или умора), докато оплакванията при алергията към пшеница обикновено са различни (могат да включват сърбеж, уртикария или животозастрашаващи реакции като анафилаксия). Лечението на първите състояния е премахването на глутена от диетата. Глутенът е протеин, който естествено се намира в пшеницата, ръжта и ечемика, както и в техни смеси и продуктите, произведени от тези зърна. Лечението на алергията към пшеницата е премахването на всички форми на пшеница от диетата. Хората, страдащи от всички изброени състояния, не се нуждаят от сложни медицински процедури, но трябва да преминат на специален диетичен режим.

Целиакията е генетично, автоимунно заболяване, което се проявява в отговор на поглъщането на глутен. За да развие целиакия, човек трябва да наследи генетичното предразположение, да консумира глутен и да активира болестта. Активиращите въздействия могат да включват стрес, травма (операции и т.н.) и вероятно вирусни инфекции. Бихме могли да твърдим, че при генетична предиспозиция въпросът е кога, а не дали ще се прояви целиакията. Имунната система реагира срещу една от съставките на глутен (а именно глиадина), заедно с ензима, който го разгражда в лигавицата (тъканна трансглутаминаза), и към продуктите след разграждането (деамидирани глиадинови пептиди). Вследствие на автоимунните реакции се образуват антитела към изброените компоненти. Имунните клетки и автоантитела предизвикват атрофия на тънкочревната лигавица, която е отговорна за абсорбцията на хранителни вещества. Това води до нарушено храносмилане (малабсорбция) и свързаните с това здравни проблеми. Има над 200 идентифицирани оплаквания при целиакия, които включват изброените по-горе, както и анемия, поведенчески промени, безплодие, забавен растеж при децата. Херпетиформеният дерматит се проявява като кожен обрив, чийто механизъм е подобен на целиакията. Рискът за развитие на целиакия е по-висок сред роднините на диагностицираните, но всеки, който има генетично предразположение, може да развие целиакия на всяка възраст. Понастоящем се изчислява, че около 1% от населението има целиакия, въпреки че 83% от тези хора все още не са диагностицирани. Единственото лечение на целиакия е да се поддържа безглутенова диета за цял живот.

Чувствителността към глутен, по правилно наречена свръхчувствителност към глутен или свръхчувствителност към пшеница, са приети термини за не-добре дефинирани състояния.  При тях не се касае за автоимунен процес (както при целиакията), нито за имунни реакции с участие на имуноглобулин Е (IgE) (както при алергия към пшеница). Чувствителността при някои хора може да има генетична предиспозиция, но това не е доказано. Подобно състояние, но с различен имунен механизъм, включващ образуването на IgG антитела, е състоянието на интолеранс (нетолерантност) към глутен/пшеница/други белтъци в зърнените храни. Докато за чувствителността към глутен няма диагностични тестове, то за непоносимостта има разработени тестове за откриване на специфични IgG антитела към глутен или друг белтък в пшеница и други. Тъй като тези състояния не са добре изучени, все още не е ясно дали други компоненти на глутен-съдържащи зърна участват в причиняването на оплакванията, и в кои случаи. За да се диагностицира чувствителността към глутен, първо е необходимо да се изключат целиакията, алергия към пшеница или други заболявания с подобни симптоми. След това, ако се наблюдава подобрение при спазване на диета без глутен, чувствителността към глутен може да бъде доказана. Придържането към диета без глутен е единственото лечение за момента.

Алергията към пшеница е имунна реакция към някоя от стотиците протеини в пшеницата. Когато човек има алергия към пшеница, в кръвта му има антитела от клас имуноглобулин Е (IgE), които „атакуват“ определени пшенични протеини. Алергичните реакции от този тип се случват много бързо (в рамките на няколко минути до няколко часа) и включват редица прояви –  гадене, коремна болка, сърбеж, подуване на устните и езика, затруднения в дишането до анафилаксия (животозастрашаваща реакция). Хората с алергия към пшеница трябва да избягват консумирането на  всякаква форма на пшеница, но интересно, те нямат проблеми да толерират глутен от не-пшенични източници. Трябва да се отбележи, че в много редки случаи е възможно човек да е алергичен към пшеница и едновременно с това да има целиакия или глутенова чувствителност. В САЩ пшеницата е една от осемте най-често срещани храни, към които хората са алергични. Децата, които са алергични към пшеницата, могат да я „израстат“, т.е. алергията при тях да изчезне след години, но възрастните с алергия към пшеницата обикновено я имат за цял живот. Единственото лечение е диета с изключване на пшеницата.

„Какво заболяване имам аз с тези оплаквания? Имам ли целиакия, чувствителност към глутен или алергия към пшеница?“

Поставянето на правилна диагноза е ключът към отговора на този въпрос и на избор на подходяща за Вас диета. Това е и най-важната причина да не започвате безглутенова диета преди да бъдете изследвани и да получите една от горните диагнози.

 • Диагнозата целиакия (глутенова ентеропатия) включва скрининг на кръвта за антитела биопсия на тънките черва. Пациентът трябва да консумира глутен-съдържаща храни поне няколко седмици, за да са надеждни получените резултати. Диагностицирането се извършва от гастроентеролог.
 • Чувствителността към глутен е диагноза на „изключването“, при която е необходимо да се извършат тестове за целиакия и алергия към пшеница, както и за други гастро-интестинални заболявания с подобни симптоми. Едва след това се пристъпва към прилагане на безглутенова диета, и ако отстраняването на глутена от храната подобрява симптомите, това може да докаже диагнозата чувствителност към глутена. Диагностицирането се извършва от гастроентеролог съвместно с ОПЛ.
 • Диагностицирането на хранителни алергии, протичащи с повишени нива на IgE, като алергия към пшеница, обикновено се извършва чрез RAST за определяне на IgE, кожно тестуване (skin prick test) и двойно-сляп плацебо провокационен тест, използващ алергена. Диагностицирането обикновено се извършва от алерголог.

Спектърът на реакциите към глутен и глутен-съдържащи храни е голям, като от първостепенно значение е поставяне на правилната диагноза, за да се прецени и вариацията на диетата, както и проследяването на пациентите.

 

Референции:

Fasano A. A Clinical Guide to Gluten-Related Disorders. Lippincott Williams & Wilkins. Philadelphia, PA. 2014.

FARE. Food Allergy Research & Education. https://www.foodallergy.org/allergens/wheat-allergy 2017.

Food Allergy. National Institute of Allergy and Infectious Diseases. https://www.niaid.nih.gov/diseases-conditions/food-allergy.

MedlinePlus: Food Allergy. DHHS. NIH. National Library of Medicine. https://medlineplus.gov/foodallergy.html 2017.

University of Chicago Medicine Celiac Disease Center http://www.cureceliacdisease.org/.

Tsvetelina V. Velikova, et al.,  “Serological Update on Celiac Disease Diagnostics in Adults.” International  Journal  of  Celiac  Disease,  vol. 6,  no.  1 (2018): 20-25. doi: 10.12691/ijcd-6-1-8. http://pubs.sciepub.com/ijcd/6/1/8/ 

Tsvetelina Velikova et al. A Case Report of a Patient with Gluten Enteropathy: The Importance of Immunological Markers for Diagnosis and Follow up. ARC Journal of Hepatology and Gastroenterology, Volume 3, Issue 1, 2018, PP 22-24.  https://www.arcjournals.org/journal-of-gastroenterology/volume-3-issue-1/5

4 мнения за “Реакции към глутен – автоимунитет, алергия, нетолерантност, непоносимост

 1. […] Избягването на глутена в храненето се разпространява и сред здрави индивиди, които смятат, че придържането към БГД може да има ползи за здравето или да предотврати развитието на бъдещи заболявания. За тези хора е характерно, че намаляват консумацията или премахват глутена поради симптоми, за които не е доказано, че възникват в резултат на поглъщане на глутен, а някои от тях нямат никакви симптоми. Повече информация за това при кои състояния се препоръчва БГД можете да прочетете тук. […]

  Харесвам

 2. […] Нерядко при болните с ГЕ се наблюдава неврологична симптоматика – нарушения на автономната нервна система, церебеларна атаксия, мускулна  хипотония, изоставане в развитието, трудности в ученето, депресии, мигрена и главоболие, общо наречени “глутенов синдром”. Глутеновата атаксия се характеризира с прогресивна церебеларна увреда и генерализиран мускулен дисбаланс със загуба на проприочувствителност. Глутенът може да предизвиква неврологичната увреда чрез различни механизми – кръстосано-реагиращи антитела, имунни комплекси и директно токсично действие. При пациенти с глутенова атаксия е установено, че антителата срещу глиадин реагират кръстосано със синапсин I в мозъка. Това подкрепя тезата, че глутеновата атаксия е имуномедиирана и принадлежи към групата на глутен-асоциираните заболявания. […]

  Харесвам

 3. […] Глутеновата ентеропатия (целиакия) е резултат от промяна в имунната толерантност на чревната лигавица към глутена, и по-специално към неговата водно-разтворима съставка глиадин. Нормално в червата се наблюдават потискащи механизми, които гарантират липса на имунен отговор към безвредни белтъци в храната. При пациенти, предразположени към развитие на целиакия, тези механизми на потискане на имунните отговори към нетоксичния по принцип глутен в житните растения са нарушени. […]

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s