Хроничното недоспиване уврежда имунната ни система

Ако постоянно боледувате, а „всичко ви е наред“, спите ли достатъчно?

Липсата на достатъчно сън може да носи вината за честото боледуване. Множество изследвания потвърждават реципрочната връзка между съня и имунната система: липсата на сън влияе на имунния отговор, а имунната система от своя страна променя моделите на съня.

Как сънят влияе на имунната система?

Имунният отговор на организма се регулира от множество механизми, едни от които са цитокините. Те действат като сигнални молекули за имунната система.

Подобно на повечето биологични системи, имунната система също има циркаден ритъм. Нивата на про-възпалителни цитокини са най-високи през нощта, докато и противовъзпалителният цитокин IL-10 се повишава през деня.  Броят на Т лимфоцитите и неутрофилите също се влияе от циркадния ритъм.

По време на инфекциозно заболяване високите нива на провъзпалителни цитокини водят до повишена уморяемост. Този естествен отговор в началото на инфекцията ви насърчава да спите повече, което ви помага да се възстановите от болестта.

Цитокини и фази на съня

Цитокините увеличават, но и фрагментират дълбокия или т. нар. NREM сън (non-rapid eye movement), освен това намаляват REM съня (rapid eye movement). Това може да обясни защо спите неспокойно по време на боледуване.

По-подробното обяснение е следното: тъй като цитокините интерлевкин-1 бета (IL-1b) и тумор некрозис фактор алфа (TNFa) подпомагат NREM съня, те могат да изместят моделите на сън при хора и животни, увеличавайки го. По време на нормалния сън температурата на мозъка намалява (NREM сън) и се увеличава, когато мозъкът влезе в REM съня.

Когато пациентът има треска, моделът на съня се променя: NREM съня е фрагментиран, а REM сънят е потиснат. По-малко REM сън може да бъде еволюционен начин за оцеляване при треска, като реакция на имунната система към инфекция, чрез запазване на енергията.

Тези естествени цикли се нарушават и при хора с хронични възпалителни и/или автоимунни заболявания, като фибромиалгия или синдром на хроничната умора. Високите нива на възпалителни цитокини водят до постоянна умора, която не е свързана с остро заболяване. За пациентите тази хронична умора е изтощителна.

Недоспиване и често боледуване

Хроничното недоспиване намалява производството на антимикробни пептиди и други защитни молекули в организма, понижавайки реакцията на организма към инфекцията и увеличавайки нашата уязвимост към заболяване. Тов може да е причината за често боледуване при някои хора.

По време на сън нивата на кортизол и адреналин спадат, докато мелатонинът се повишава. Това помага да се противодейства на възпалението чрез намаляване на свободни кислородни радикали (ROS). Недостатъчните часове сън водят до по-високи нива на кортикостероидите, които имат способостта да потискат функцията на имунните клетки.

Липсата на сън може да промени и имунния отговор след ваксинация, наблюдавано основно при противогрипната вакина. Друго изследване установи, че броят на гранулоцитите се променят пряко в зависимост от острата липса на сън. Тези промени са подобни на промените в имунния отговор на организма при излагане на остър или хроничен стрес.

Спете и останете здрави

Един от най-добрите начини да сте здрави е да получавате адекватно количество сън редовно. Практикувайте добра хигиена на съня, за да поддържате здрав сън и силна имунна система:

  • Лягайте и ставайте в определени часове на деня.
  • Избягвайте алкохола през последния час преди лягане.
  • Избягвайте стимуланти като кофеин до 8 часа преди лягане.
  • Не използвайте устройства с екрани час или два преди сън.
  • Научете повече за цитокините и тяхното въздействие върху моделите на сън тук.

 

Референции:

1. How sleep affects the immune system

2. Effect of sleep deprivation on response to immunization.

3. Diurnal rhythms in blood cell populations and the effect of acute sleep deprivation in healthy young men.

 

За д-р Великова

5 мнения за “Хроничното недоспиване уврежда имунната ни система

  1. […] Със сигурност, обаче,  можете да избегнете неща, които биха отслабили имунната система. Стоенето до късно вечер и недостатъчният или прекъснат сън доказано потискат имунната система. Опитайте се да си лягате и да ставате по едно и също време, да спите през нощта, а да сте будни през деня, за да имате правилно производство на естествения имуномодулатор мелатонин. […]

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s