Д-р Бацелова отговаря на Ваши въпроси за варицела, други инфекции и ваксини

Д-р Христиана Бацелова отговаря на най-често задаваните от Вас въпроси. Аз се включвам с няколко подтеми на имунологична тематика.

Д-р Бацелова, бихте ли се представили?

Казвам се Христиана Бацелова и съм специалист по епидемиология на инфекциозните болести. Работя като асистент в катедра Епидемиология и Медицина на бедствените ситуация в Медицински университет – Пловдив и като лекар – епидемиолог към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

Интересите ми са в сферата на имунопрофилактиката (ваксини), ваксинопредотвратими заболявания, превенция на нозокомиалните инфекции, превенция на чревните инфекции, коронавируси (SARS, MERS, SARS-CoV-2), emerging diseases.

д-р Христиана Бацелова, епидемиолог

Какво да правят родителите, ако детето е контактно на болен от варицела/скарлатина? Да се ограничат ли контактите и посещението на детската градина през целия инкубационен период и колко е дълъг той? Колко рестриктивни е разумно да бъдем?

Ако едно дете е контактно на болен с варицела или херпес зостер до 5-тия ден от контакта може да бъде ваксинирано с ваксината срещу варицела. Това е напълно безопасно, ако детето няма противопоказания.

Ефективността на ваксината, приложена на контактни, е над 90%.

Инкубационният период при варицела е от 10 до 21-23 дни, средно 14 дни. Според наредбите на МЗ контактните деца на варицела не се спират от посещение на организирани колективи, но от епидемиологична гледна точка ограничаването им би предотвратило разпространението на инфекцията.

Повече за заболяването варицела можете да прочетете тук.

В забързаното ежедневие почти всеки родител е работещ, което прави по-трудно ограничаването на контактните деца.

Срещу скарлатина на този етап няма ваксина и контактните деца трябва да бъдат изследвани микробиологично. Инкубационният период е 1-12 дни, средно 2-4 дни.

Има ли потенциална опасност за плода, ако бременната е боледувала от варицела в миналото и е в контакт с болен? А ако не е боледувала?

След преболедуване от варицела се създава траен, пожизнен имунитет. Повторни случаи са много редки. Ако бременна жена е боледувала някога от варицела и има антитела, при контакт с вируса, няма да се разболее и плодът също ще е предпазен. След раждането бебето ще има антитела от майката поне до 6-9 месеца.

Ако бременната е неимунна, контакт с вируса на варицела може да е много опасен, както за нея, така и за плода. Препоръчва се неимунните жени в детеродна възраст да бъдат ваксинирани преди да забременеят. До един месец след ваксинирането не се препоръчва забременяване.

Имат ли новородените имунитет към прекарани от майката инфекциозни заболявания и ако да – до кога приблизително? А за заболявания, за които майката е само имунизирана?

Новороденото дете има естествено придобит пасивен имунитет. През плацентата преминават антителата на майката срещу заболявания, от които или е боледувала или е била ваксинирана. 

Бележка на д-р Великова: Ако майката има антитела (IgG) в защитен титър (т.е., които могат да предпазват от заболяване), независимо дали от преболедуване или ваксинация, ще бъдат предадени през плацентата. Техният живот за съжаление е само 6 месеца, не се предават с кърмата (тя помага с антитела, но не по този начин), те се очистват, а самото дете започва да синтезира след 6-тия месец собствени IgG. Антитела от другите класове имуноглобулини – още по-късно. И още една вметка, ваксинацията започва преди 6-тия месец на бебето, нищо че то още не може да произведе собствени антитела (хуморален имунитет), главно срещу тежки заболявания, разчитайки на клетъчния имунитет.

Photo by Laura Garcia on Pexels.com

От контакт с болен от херпес зостер възможно ли е заразяване с варицела и ако – да, в кои случаи? Ако детето бъде ваксинирано против варицела, възможно ли е в последствие да развие херпес зостер?

Болните с херпес зостер са заразни. Не толкова заразни, колкото са болните с варицела, но те се посочват като първопричината всяка късна зима да започват епидемичните взривове в детски колективи. Баби и дядовци заразяват внуците. Докато обривът не премине изцяло в крусти, болният от херпес зостер е заразен.

Риск от херпес зостер при ваксинирани лица е описан в изключително редки случаи при лица с придружаващи заболявания.

Кога е заразен болния от херпес зостер – при избиване на обривите до завяхване или по друго време?

Болните с херпес зостер са заразни, когато обривът премине в блистери и докато стане на крусти.

Каква е най-добрата профилактика срещу херпес зостер при новородените?

Херпес зостер на новороденото е в резултат на заразяване с варицела зостер вируса по време на бременността. Най-сигурният начин е жените в детеродна възраст да бъдат ваксинирани и да не боледуват от варицела по време на бременността.

Какво е Вашето мнение за ваксината срещу варицела?

Ваксината срещу варицела е ефективна и безопасна при спазването на показанията и противопоказанията.

  • Предпазва от заболяването, предпазва от смърт от варицела или вторични бактериални инфекции.
  • Спестява на децата мъчението от една болест, която може да убива.
  • Спестява на родителите безсънните нощи в притеснение.
  • Предпазва възрастните от варицела.

Ваксината трябва да влезе в имунизационния календар на Република България като задължителна.

Photo by Gustavo Fring on Pexels.com

Има ли инфекциозни болести при майката, при които е противопоказно кърменето?

Кърменето при инфекциозна болест на майката е противопоказно само в редки случаи – при ХИВ инфекция на майката, при ебола, при инфекция с T-cell lymphotropic virus type I или II.

Бележка на д-р Великова: При инфекция на майката с коронавирус, кърменето не се спира, а се препоръчва при взимане на съответните предпазни мерки. Повече можете да прочетете тук: Коронавирус и кърмене: често задавани въпроси и отговори

Възможно ли е заразяване със скарлатина от „здрав носител“? (Има бактерии, но не е болен)?

Да, децата могат да се разболеят от скарлатина след контакт с лица без никакви симптоми. Те са носители на стрептококи от група А. Най-често малките деца се заразяват от някои безсимптомен възрастен или по-голямо дете с клиника на ангина.

Има ли вариант за носителство на повече от един вид HPV? След лечение с изопринозин и горене на ранички/кондиломи, при какви условия може да се появят отново такива след дълъг период от време? Т.е. реактивират ли се или се разболяваме отново?

Да, човек може да е инфектиран с повече от един тип HPV. Според проучвания при по-възрастните жени може да се реактивира HPV дори след много години.

Бележка на д-р Великова: Изопринозин се препоръчва в някои схеми на лечение на HPV. Случаи на реактивиране може да има, ако не е излекувана напълно инфекцията или не е изчистена от имунната система. В повечето случаи се касае за повторно разболяване.

Photo by RF._.studio on Pexels.com

При неболедувала от варицела бременна и дете, редовно посещаващо детска градина, каква би била най-добрата превенция, изключвайки спиране от градина за 9 месеца?

Детето трябва да бъде ваксинирано срещу варицела, ако до сега не е преболедувало. Най-често децата се заразяват в детската градина. Бременната, ако е неимунна, е в риск от тежко протичане на варицела. След ваксиниране с ваксината срещу варицела няма препоръка за избягване на контакт с бременни.

Какво е мнението Ви за ротавирусна ваксина? Наистина ли тя включва много малка част от известните стотина щамове?

Ротавирусната ваксина е важна за предпазване от болест, която също може да е смъртоносна. Препоръчвам приложението й на всяко бебе.

Бележка на д-р Великова: Има девет вида от рода Ротавирус, посочени като A, B, C, D, F, G, H, I и J. Ротавирус A е най-често срещаният вид, който причинява повече от 90% от ротавирусните инфекции при хората. Ротавирус Е, който се наблюдава при свинете, не е потвърден като отделен вид. Ваксината покрива клинично значимите щамове за хората.

Има ли значение кърменето при поставяне на ваксината срещу ротавирус?

Няма категорични научни доказателства, че кърмата би повлияла на ефективността на ваксината срещу ротавирусен гастроенетерит.

Повече можете да прочетете в тази статия на д-р Великова – Кърмене и ротавирусна ваксина

Photo by Wendy Wei on Pexels.com

Има ли данни, че ваксинирането на алергично към яйчен белтък дете, с ваксината за шарките, е противопоказана или пък обратното? Какви сериозни алергични реакции могат да се очакват?

Д-р Великова: Алергията към яйца при децата не е противопоказание за поставяне на ваксина. Все пак, препоръчва се поставяне на ваксините, за които има данни, че са произвеждани по такава технология, в болнични условия с цел реагиране при евентуална алергична реакция.

Трябва ли да се отлагат ваксини при атопичен дерматит или само докато има обостряне на състоянието?

Д-р Великова: Атопичният дерматит не е противопоказание за поставяне на ваксина. Препоръчва се, обаче, ако има обостряне, да се отложи ваксината, за да не се поставят ваксините в кожата, която е засегната,

Има ли някакви особености за даряването на кръв след поставянето на живи ваксини?

След ваксинация с живи ваксини може да се дарява кръв. Препоръките са да се изчакат 4 седмици след приложение на МПР, варицела, жива ваксина срещу варицела и 2 седмици след живи ваксини срещу  полиомиелит и жълта треска.

Заразно ли е постваксинално развито морбили за неваксинираните?

Да, при постваксинално морбили децата и възрастните са заразни.

Забележка на д-р Великова: постваксиналното морбили е изключително рядко заболяване, което възниква обикновено при деца с тежко компрометирана имунна система. Трябва да се прави разлика между тази инфекция и поставяне на ваксина. След поставяне на ваксина, децата не са заразни.

Ваксината за възрастни (над 60 г.) срещу херпес зостер в България достъпна ли е?

В България е регистрирана за приложение рекомбинантната ваксина срещу херпес зостер. Но за сега няма внос на тази ваксина. За съжаление лицата над 55 г. в нашата страна не могат да бъдат предпазени от херпес зостер.

Защо противогрипните ваксини понякога са по-ефективни, а понякога не предпазват от правилния щам?

Всяка година учените работят по определяне на циркулиращите грипни щамове през следващия грипен сезон. В някои години грипните щамове се изменят по-малко и по-малко хора боледуват и грипът протича по-леко. В други години повечето промени в грипните щамове водят до по-тежко протичане и по-голям брой заболели.

Още въпроси и отговори за противогрипната ваксина можете да прочетете тук: Въпроси и отговори за противогрипната ваксина (Обновена)

Както и как се съхраняват правилно противогрипните ваксини.

Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels.com

В България реваксинират ли се бременните с ваксина за коклюш?

Ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш се препоръчва на всяка бременна в третия триместър от бременността, за да се предпази новороденото от коклюш, който може да доведе до смърт. Дифтерийната, тетаничната и коклюшната компоненти във ваксината са безопасни за бременната и за плода.

Иска ми се повече бременни да предпазват бебетата си, но все още битува страхът от ваксина по време на бременност. За предпазване на новороденото от коклюш се препоръчва да се ваксинират и всички останали, които ще контактуват с новороденото.

Ако може и малко информация за пневмококовата ваксина за възрастни (над 60 годишни). Колко е ефективна Превенар-13? Препоръчва ли се за всички възрастни хора?

Възрастните над 60 г. най-често се заразяват от внуците си, които могат да бъдат здрави носители на пневмококи. Рискът от тежко протичане на инфекцията е висок. Препоръчват се 1 доза от PPSV23 на всички имунокомпетентни лица над 65 г. или 1 доза PCV13 и след 1 година 1 доза PPSV23.

CDC препоръчва PCV13 за всички лица над 19 г., които са имунокомпрометирани или  имат кохлеарни импланти.

Грипна ваксина слага ли се на имунокомпрометирани лица?

Убитата грипна ваксина се препоръчва на имунокомпрометирани пациенти. Много е важно те да бъдат предпазени, защото при тях рискът от усложнения и смърт при грип е много висок. Трябва да се ваксинират и контактните в домакинството на имунокомпрометирани лица, както и медицински персонал в отделения за лечение на такива рискови пациенти.

Повече за ефектите на грипа върху организма ни прочетете тук: Грипът вероятно няма да ви убие, но имунологичните ефекти на инфекцията биха могли

Салмонелата се предава само чрез заразена храна, а не чрез контакт с болен, нали?

Салмонелите се разпространяват, както с първично контаминирани хранителни продукти (яйца от болна кокошка например), така и чрез вторично заразени храни при неправилно съхранение и обработка. Източник на инфекция могат да бъдат и животни и хора. Болният от салмонелози е заразен.

Благодаря Ви за интервюто!

Контакти на д-р Бацелова:

FB: Д-р Христиана Бацелова, имунолог

Блог: drbatselova.wordpress.com

Instagram: dr_hristiana_batselova

2 мнения за “Д-р Бацелова отговаря на Ваши въпроси за варицела, други инфекции и ваксини

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s