Как се отразява алкохолът върху работата на имунната система?

Повишаването на консумацията на алкохол може да направи хората по-податливи към респираторни заболявания, включително и към COVID-19, грип и други. Тези от тях, които са изложени на допълнителен риск поради сърдечни заболявания или диабет например, би трябва да ограничат употребата на алкохол. Но защо трябва да знаем ефектите на алкохола върху имунната система?

По време на локдауна заради пандемията от коронавирус, алкохолът бързо изчева от рафтовете в магазините. Хората се опитваха да преборят скуката чрез него. Според някои доклади продажбите на алкохол в някои страни (напр. САЩ) са скочили с 55% към края на март 2020 г. Отбеляза се ръст в продажбите на алкохол в световен мащаб.

Тогава на база наблюдения лекарите съветват по-възрастните хора да се въздържат от консумацията на алкохол. Скоро след това и СЗО издава препоръки хората да ограничат силно употребата на алкохол, тъй като това увеличава риска от усложнения от COVID-19.

„Консумацията на алкохол е свързана с редица заразни и незаразни заболявания и психични разстройства, които могат да направят човек по-уязвим към COVID-19. По-конкретно, алкохолът компрометира имунната система на организма и увеличава риска от неблагоприятни последици за здравето“, посочват от СЗО.

Докато познанията ни за връзката между алкохола и COVID-19 са все още ограничени, ние имаме доказателства, че консумацията на алкохол може да влоши състоянието на пациента при други респираторни заболявания чрез увреждане на белите дробове и стомаха, а също и клетките с имунна функция.

Photo by Isabella Mendes on Pexels.com

Пиенето уврежда имунни клетки във важни органи

Когато някой човек е изложен на вирус, тялото му изгражда имунен отговор, за да атакува и убие патогена.

По принцип колкото по-адаптивна е имунната система, толкова по-бързо може да изчисти организма от вируса и да се възстанови от тежко заболяване като COVID-19.

Алкохолът прави по-трудно за имунната система да се подготви и да защитава тялото срещу увреждащите микроорганизми.

“Алкохолът има различни неблагоприятни ефекти из цялото тяло, включително и върху клетките на имунната система, а това води до повишаване на риска от сериозни инфекции “, казва д-р Е. Дженифър Еделман, специалист по зависимости в Yale Medicine.

В белите дробове, например, алкохолът уврежда имунните клетки в лигавицата, както и ресничките, чиято работа е да изчистват патогените извън дихателните пътища.

“Когато клетките, които се намират в дихателните пътища бъдат увредени от алкохола, вирусни частици, като тези причиняващи грип или COVID-19, могат лесно да навлязат по-навътре. Там те нарушават функцията на имунните клетки, които се борят с инфекциите, а това води до нарастване на риска от по-тежко боледуване и усложнения,“ казва д-р Алекс Мрошчик-Макдоналд, практикуващ семеен лекар в южна Калифорния.

По подобен начин алкохолът може отключи възпаление и в стомаха и да унищожи микроорганизмите, които живеят в червата и поддържат здравето на имунната система.

“Приемът на алкохол може да убие бактериите, които нормално обитават червата, подпомагат цялостното здраве и намаляват риска от инфекция, “ казва д-р Мрошчик-Макдоналд.

Когато тялото е неспособно да изчисти патогена, инфекцията може да се влоши и да доведе до сериозни животозастрашаващи усложнения.

Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Проучване показва, че консумацията на алкохол може да води до по-тежко протичане на някои белодробни заболявания като респираторен дистрес синдром при възрастните, също пневмония, туберкулоза и респираторен синцитиален вирус. Според много здравни експерти същото може да важи и да COVID-19.

„При COVID-19 алкохолът вероятно възпрепятства способността на организма да изчисти SARS-CoV-2 и така състоянието на болните се усложнява. Може да се стигне до респираторен дистрес синдром, който често води до фатален край,” обяснява Еделман.

Според учените от Cleveland Clinic в момента, в който отпиете глътка алкохол, приоритет на вашето тяло става неговата преработка и това е за сметка на други телесни функции. Организмът няма механизъм за складиране на алкохол, какъвто има за въглехидратите и мазнините, така че той бива незабавно насочен към черния дроб, където може да бъде метаболизиран (разграден).

В допълнение за алкохола се знае, че разваля качеството на съня. Колкото по-малко спи човек, толкова по-висок риск има да се разболее.

Проучване показва, че хората, които спят по-малко от 7 часа на денонощие са с близо 3 пъти по-висок риск да хванат настинка, в сравнение с тези, които спят 8 и повече часа.

Липсата на сън се отразява и на продължителността на периода за възстановяване след боледуване, според Mayo Clinic.

Колко алкохол вече е твърде много?

Според изследване препиването с алкохол има сериозен ефект върху имунната система. Въпреки това не е ясно какво количество алкохол е вече твърде много, тоест кога той започва да засяга имунната система.

“Проучване показва, че високите дози алкохол (около 14 питиета на седмица или повече от 5-6 питиета наведнъж) имат имуносупресиращ ефект, а злоупотребата с алкохол се свързва с повишен риск от инфекциозни заболявания,“ казва д-р Мрошчик-Макдоналд.

Данните показват, че дори малки дози алкохол могат да засегнат имунната система. Д-р Мрошчик-Макдоналд съветва да не се пие повече от няколко пъти седмично и не повече от 2-3 питиета наведнъж. Хората, които имат рискови фактори за COVID-19, като сърдечни болести или диабет, той съветва да пият дори по-малко.

Въпреки това, няма сигурно количество алкохол, за което да се знае, че не оказва влияние върху здравето на човека, освен 0. Същото важи за алкохола, приет по време на бременност.

Пациентите в риск, трябва да редуцират или напълно да спрат пиенето на алкохол, тъй като всичко, което биха могли да направят, за да подобрят здравето си и да намалят рисковите фактори, си заслужава, дори и да няма напълно категорични научни данни за това.

Коментар на имунолога: Злоупотребата с алкохол потиска многото рамена на имунния отговор, което води най-общо до повишен риск от инфекции. Справянето с бактериалните и вирусните инфекции е силно затруднено при пациенти, злоупотребяващи с алкохол, което води до по-голяма заболяемост и смъртност на тези пациенти. Множество механизми са идентифицирани в основата на имуносупресивните ефекти на алкохола. Тези механизми включват нарушения в структурни защитни механизми на гостоприемника в стомашно-чревния и дихателния тракт, както и на всички основни компоненти на вродената и адаптивна имунна система, които са компрометирани (директни ефекти на алкохола и свързаната с алкохола дисрегулация на други компоненти). Анализите на разнообразните ефекти на алкохола върху различни компоненти на имунната система дават представа за факторите, които водят до по-голям риск от инфекция в популацията, злоупотребяваща с алкохол.

Вроденият клетъчен отговор, който се медиира основно от моноцити/макрофаги и неутрофили, включва разпознаване, фагоцитоза и унищожаване на патогени – процеси, които са от съществено значение за последващите адаптивни отговори. Острата и хронична злоупотреба с алкохол може да попречи на действията на тези клетки на различни нива. NK клетките се променят количествено и качествено от злоупотребата с алкохол, особено при пациенти с напреднала чернодробна цироза. Острата експозиция на алкохол обикновено потиска отговорите на цитокините и хемокините. Обратно, хроничната експозиция на алкохол често се свързва с повишена експресия на стимулиращи възпалението (т.е. провъзпалителни) цитокини, особено TNF. Острата и хронична употреба на алкохол може да попречи на различни аспекти на адаптивния имунен отговор, включително представянето на антиген, необходимо за активиране на Т- и В-клетките, активността на CD4+ и CD8+ Т-клетките и активността на В-клетките.

Алкохолът е един от многото фактори, които нарушават правилното функциониране на имунната система директно, но и индиректно чрез пряко въздействие върху червата. Това води до нарушаване на целостта на чревната бариера, което повишава пропускливостта на лигавицата, с краен резултат от нарушен мукозен имунитет. Това увреждане на пропускливостта на чревната мембрана позволява на бактериите и техните компоненти да навлязат в кръвната тъкан, достигайки до други органи като черния дроб или мозъка.

Състематично ревю и метаанализ от 2020 г. и такива от 2022 г. показаха, че пациенти с различни заболявания, свързани с прекомерна употреба на алкохол, имат по-високи нива на цитокини спрямо здрави лица, което може да бъде свързано както с различни имунодефицитни, така и с възпалителни заболявания. Освен това е възможно алкохолизмът и степените му да са тежки и усложняващи се поради поддържаните високи нива на цитокини във времето като порочен затворен кръг.

Заключение

Алкохолът има множество различни вредни въздействия върху тялото, които могат да отслабят имунния отговор на организма, а това поставя човек в повишен риск от разболяване от различни инфекции и други хронични заболявания.

Поради това здравните експерти препоръчват ако се консумира алкохол, да не е повече от няколко пъти седмично. Хората, които имат рискови фактори за COVID-19, като сърдечни болести или диабет, е добре да пият дори по-малко.

Превод: Весела Енчева

Медицинска проверка и одобрение: д-р Цветелина Великова

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590612/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23579940/#:~:text=Alcohol%20abuse%20suppresses%20multiple%20arms,greater%20patient%20morbidity%20and%20mortality.

https://www.healthline.com/health-news/can-alcohol-hurt-your-immune-system-during-covid-19-outbreak?fbclid=IwAR2a0tqQ0kI_rKzdzc55wXQ4PJIaWIoJwuRWdx9nOg9lZ-T3vEOZjlI6–o#The-bottom-line

https://www.healthline.com/health-news/how-sleep-bolsters-your-immune-system

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32805393/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35995431/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s